Pages

Donnerstag, Februar 21, 2019

Alternatieven uitvaartverzekering vaak overschat

Naast een uitvaartverzekering zijn er nog tal van andere manieren om je uitvaart te betalen, denken veel mensen. En dat klopt ook. Alleen zijn die alternatieven vaak bij lange na niet zo gunstig en efficiënt als een uitvaartverzekering. Vijf misverstanden over uitvaartkosten en de betaling ervan op een rij.

Bij een overlijdensrisicoverzekering is er ook een uitkering
Dat is zeker waar. Maar een overlijdensrisicopolis is eindig en loopt vaak maar tot 65 jaar. De meeste mensen overlijden daarna. Als je na je 65e levensjaar nog een uitvaartverzekering moet sluiten, dan wordt je geconfronteerd met een relatief hoge premie. Ook kan de gezondheid op dat moment minder goed zijn, wat van invloed is op de hoogte van de premie. Of zelfs betekenen dat de aanvraag niet meer geaccepteerd wordt.

Met spaargeld kun je ook de uitvaart betalen
Spaargeld levert vaak weinig meerwaarde als het om de uitvaart gaat. Je besteedt spaargeld in de praktijk vaak aan het vervangen van kapotte apparaten, of aan het kopen van een huis. En zeker als je wat jonger bent, heb je misschien niet voldoende spaargeld om de uitvaart te betalen. Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 60% van de Nederlanders minder dan € 5.000 spaargeld heeft. En 20% heeft helemaal geen spaargeld.

Je kunt wel zelf geld opzij leggen voor je uitvaart, als je die discipline hebt. Maar de meeste mensen zijn dan wel een tijdje bezig voordat ze het bedrag bij elkaar hebben. En als je dan bijvoorbeeld na twee jaar overlijdt, kunnen je nabestaanden alsnog voor een probleem komen te staan. Dat risico dek je juist af met een verzekering. Een uitvaartverzekering keert ook al uit als er maar één keer premie is betaald.

Met de overwaarde van de eigen woning red je het wel
Overwaarde is ook een soort spaargeld. Maar die overwaarde komt vaak pas geruime tijd na het overlijden beschikbaar. Dat is niet op tijd om de uitvaartkosten binnen de gestelde termijn te kunnen betalen. En niemand heeft in deze moeilijke periode zin in mogelijke financiële gedoe. Dus bespreek de uitvaartkosten in het advies als onderdeel van het totale financiële plaatje.

Een uitvaartverzekering is duur
Het is een misvatting dat je voor de uitvaartverzekering meer betaalt dan de kosten van de uitvaart. Als je op 18-jarige leeftijd een polis sluit die loopt tot je 65e, betaal je voor een verzekerd bedrag van € 10.000 in totaal nog geen € 5.700. Ook als je op latere leeftijd een verzekering sluit, ben je nog altijd voordelig uit.

Gelukkig heeft 70% van de Nederlanders een uitvaartpolis. Maar van die groep is de helft onderverzekerd. Dus 65% van de Nederlanders heeft de volledige uitvaartkosten niet afgedekt met een verzekering.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.