Pages

Dienstag, Februar 26, 2019

Kifid: Verzekeraar mag acceptgiro nog niet bij het oudpapier doen

Betalen per acceptgiro mag niet meer van deze tijd zijn, verzekeraars kunnen de betaalstrookjes nog niet door de papierversnipperaar halen. Nationale-Nederlanden wil het betaalmiddel uitbannen, maar de Geschillencommissie van Kifid houdt dat tegen. Een klant die erover klaagde mag de premie voor haar uitvaartverzekering per acceptgiro blijven betalen.

Eigenlijk was het doodvonnis van de acceptgiro al getekend. De Nederlandse Vereniging van Banken was van plan het betaalmiddel per 1 januari 2019 te schrappen, maar kwam daar anderhalf jaar geleden op terug en stelde de maatregel voor onbepaalde tijd uit. Volgens Nationale-Nederlanden is het einde van de acceptgiro echter onvermijdelijk. De verzekeraar wil daarop anticiperen. Bovendien is premiebetaling per acceptgiro niet meer van deze tijd, zegt NN.

Automatische incasso
NN stuurt daarom in mei 2017 een klant met een uitvaartverzekering een brief dat zij in het vervolg de premie per automatische incasso moet betalen. De vrouw weigert dat. Volgens haar is zij een verzekeringsovereenkomst aangegaan op grond waarvan zij iedere maand een acceptgiro krijgt. Ze vindt dat NN haar ten onrechte als wanbetaler aanmerkt, omdat ze per e-mail en telefoon meermaals heeft gemeld dat ze niet per incasso wil betalen.

NN en de vrouw verwijten elkaar niet met de tijd mee te gaan. Volgens de consument bieden andere verzekeraars de mogelijkheid om met een digitale acceptgiro (accept-e-mail) te betalen. “NN is wel in staat betalingsherinneringen per post en reclamemail te sturen. Een acceptgiro per e-mail moet dan ook lukken”, meent de vrouw.

Betaalwijze geen deel van verzekeringsovereenkomst
NN vindt dat een verzekerde geen recht heeft om de gehele looptijd per acceptgiro te blijven betalen. De wijze van premiebetaling is volgens de verzekeraar geen onderdeel van de verzekeringsovereenkomst. NN vindt dat er genoeg alternatieven zijn voor de vrouw: ze mag de premie elke maand overmaken, een periodieke overschrijving regelen of een machtiging voor automatische incasso geven.

Kifid komt er niet achter wat de klant en NN bij het afsluiten van de verzekering hebben afgesproken. De vrouw zegt de voorwaarden niet te hebben ontvangen en NN weigert ze aan de Geschillencommissie te overleggen. De commissie constateert echter dat de vrouw de mogelijkheid is geboden om haar premie per acceptgiro te betalen. “De Commissie is van oordeel dat hiermee tussen partijen een nadere overeenkomst tot stand is gekomen over de wijze van betaling. Deze overeenkomst dient in beginsel te worden nagekomen.”

Alternatief
Dat de acceptgiro in de toekomst wordt afgeschaft, doet nu nog niet ter zake, aldus de uitspraak. Banken schaffen het betaalmiddel niet op korte termijn af en er is een alternatief, de accept-e-mail. Kifid wijst daarom de vordering toe. “De commissie beslist dat de verzekeraar voor de uitvaartverzekering van consument […] acceptgiro’s zendt voor de nog niet betaalde premie en dat consument in de gelegenheid wordt gesteld om daarna eveneens door middel van een acceptgiro de premie te betalen.”

Beroep mogelijk
De uitspraak is bindend. Vanwege het belang van het geschil biedt Kifid mogelijkheid tot een beroep bij deze beslissing.

Eerste publicatie door Paul de Kuyper op 22 feb 2019

Laatste update: 22 feb 2019

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen

Hinweis: Nur ein Mitglied dieses Blogs kann Kommentare posten.